Tamamen Elektrikli Range Rover’a Hazır Mısınız?

Tamamen Elektrikli Range Rover’a Hazır Mısınız?

Land Rover’ın en üst seviyesi, Lüks SUV klasmanının öncüsü Range Rover ailesinin isim kaynağı Range Rover EV yani Tamamen Elektrikli Range Rover dünyayla ve Türkiye’yle buluşmaya hazırlanıyor.

Bu ifade sonrası doğal olarak heyecan artmış olabilir ve bu buluşmanın yakın tarihte olacağı düşünülebilir ancak bu tam olarak bu şekilde değil. İçeriğimizin ilerleyen bölümlerinde bu konuya detaylıca değinmeye çalışacağız.

Land Rover ve Range Rover tamamen elektrikli yani All electric Range Rover EV için merak edilen ve cevap arayan birçok soru var. Range Rover elektrikli ne zaman gelecek , Range Rover elektrikli fiyat , Range Rover EV 2024 , Range Rover elektrikli 2025 , Range Rover Satın Al , Range Rover elektrikli ne zaman gelecek benzeri birçok sorunun cevabını aradığınızı biliyoruz. Bu sorulara mümkün oldukça resmi kaynaklardan ve global kaynaklarda yer alan paylaşımlardan cevap bulmaya çalışacağız.

JLR Grubun (Jaguar – Land Rover), özellikle 2023 yılında attığı adımlarla artık bu iki markadan çok, model ailelerinin isimlerinin markalaşmasının ön plana çıktığı bir döneme giriş yaptığını belirtelim.

Yani birkaç sene önce Land Rover markasının model aileleri Range Rover, Defender ve Discovery olarak ifade etmek gerekirken, güncel olarak Range Rover, Defender, Discovery ve Jaguar markaları ifadesi, JLR Grubun bundan sonraki senelerdeki iletişimlerinde sıkça karşılaşmamızın muhtemel olduğu gerçeğini ortaya koyuyor.

Bu sebeple, bundan sonraki içeriklerde mümkün olduğunda “Land Rover markasının modeli” ifadesine mümkün oldukça nadir yer vermeye çalışacağız.

O halde içeriğimizin merkezine dönelim. Range Rover markasının aynı addaki modeli Range Rover EV‘nin , daha öncesinde açıklandığı üzere 2024 yılında piyasaya sunulması ve yollara çıkması bekleniyor. Ancak bu içeriğin hazırlandığı 2024 Şubat itibariyle hala birçok detay belirsizliğini koruyor. Bu nedenle, bu model hakkında global kaynaklarda yer alan verilerin harmanlandığı ve olabildiğinde paylaşıldığı kadarıyla detaylı bir içerik hazırlamaya özen göstereceğiz.

Ancak bu içerikte yer alan verilerin kesinlik taşımadığını, global kaynaklardan harmanlandığını ve ek olarak ilgili model piyasaya çıkmadığı için değişiklik gösterebileceğini belirtmekte fayda var.

Peki şu ana kadar modelle ilgili hangi detaylar belli, gelin bu konuya bakalım.

Land Rover’ın Tamamen elektrikli ilk modeli olması beklenen Range Rover EV’nin globalde birçok ülkede ön talep alımları başladı. Bu nedenle araca sahip olmak isteyen birçok kullanıcı, yaşadıkları ülkedeki yetkili kanallarla (distribütör ve resmi iletişim kanalları) ve yetkili satıcılarla iletişime geçmeye başladı ve devam ediyor.

Modelin neler vaat ettiğine dair, Land Rover Youtube Kanalında 13 Aralık 2023 tarihinde 42 saniyelik bir tanıtım videosu yayımlandı. Bkz. https://www.youtube.com/watch?v=coBi4eQQvvs

Modelin tanıtımının yer aldığı videoda dikkat çekenleri birlikte değerlendirelim;

  • Şimdiye kadarki en sessiz Range Rover olacağı,
  • Modelin geleneklerine bağlı olarak lüksün zirvesi olmaya devam edeceği,
  • Sudan geçiş özelliğinden elektrikli versiyonda da taviz verilmeyeceği,
  • Alt metinde (Model shown is pre-production Range Rover Electric. Final specification to be announced.) Gösterilen model, üretim öncesi Range Rover Electric’tir. Nihai spesifikasyon açıklanacaktır.
  • Alt metinde (Always check route and exit before wading. Animal welfare maintained at all times.) Sudan geçmeden önce daima rotayı kontrol edin ve çıkın. Hayvan refahı her zaman korunur. (Güvenlik tedbirlerinin önemi ve gerekli hassasiyet yaklaşımı…)
  • Son olarak (The most refined Range Rover yet.) Yani Şimdiye kadarki en rafine Range Rover.
  • Rafine kelimesinin benzer olsa da farklı anlamları olsa bile, bu kapsamda bugüne kadar ki en saf ve ince detaylarına kadar özel düşünülmüş Range Rover modelinin bizi beklediğini söyleyebiliriz.

*Tüm bu maddeler global kaynaklar ve yorumlamalar neticesinde aktarılmıştır. Her zaman ilgili markanın resmi sayfalarının ve açıklamalarının nihai alınması tavsiye edilmektedir.

Peki modelle ilgili öngörü ve detaylar bu kadar mı, tabi ki değil!

Range Rover EV ‘nin 850 mm (33.4inç) derinlikte sudan geçiş yapabileceği paylaşılıyor. Bu veri, bir Land Rover modelinin (Defender) yapabileceğinden yalnızca 50 mm daha düşük. Bu bakımdan, tamamen elektrikli bir Land Rover için ciddi seviyede etkileyici bir seviye olduğunu ifade etmek gerekiyor.

Range Rover EV’nin tasarımı tarafında ciddi bir değişiklik beklenmiyor. En azından imza olarak yorumlanan genel tasarımı ve arka far grubunu Range Rover EV’de görmek oldukça mümkün.

Ayrıca aktarılan detaylara göre, modelin 800 volt sistemli hızlı şarj ünitesiyle sunulacağı ve yüzde 10-80 arası şarj dolum süresinin 30 dakika aralığında olacağı öngörülüyor.

Range Rover’ın Lüks SUV sınıfının lideri ve yönlendiricisi olduğunu düşündüğümüzde, tamamen elektrikli Range Rover EV ‘nin de aynı vizyonla yollara çıkmasını beklemek sürpriz olmayacaktır.

Ayrıca Range Rover EV ‘nin ilk aşamadaki örneklerinin (prototip) belki de bu hedef doğrultusunda, “aşırı sıcaklık” zorlu koşullar ve her araziyi kapsayacak şekilde bu zamana kadarki en katı mühendislik onay uygulamalarından birinin uygulandığı da aktarılan bilgiler arasında.

Modelin, şimdiye kadarki en sessiz ve rafine Range Rover olacağının vaat edildiğini ve eşsiz bir yol gürültüsü engelleme konfigürasyonuna sahip olacağının ifade edildiği düşünüldüğünde, bunun tam olarak hangi teknolojilerle entegre edilerek sunulacağı merak konusu.

Otomobilin gelişim sürecinden bahseden JLR Grup; “”Küresel fiziksel test programı, elektrikli tahrik sisteminin sağlamlığını sağlamak amacıyla Range Rover’ın ilk tamamen elektrikli aracına uyarlandı; buna zemin altı, akü dayanıklılığı, şasi bütünlüğü ve termal testlere yönelik araç dinamiği testleri de dahil” şeklinde ifadelere yer verdi.

Modelle ilgili resmi bir fiyat, menzil ya da belirlenmiş tarih paylaşılmadı ancak bazı global kaynaklarda yer alan iddialara göre;

  • Tamamen Elektrikli Range Rover EV, yeni bir şase üzerine konumlandırılarak üretilecek,
  • Paket seçeneklerine göre değişmekle birlikte 120 bin ile 160 bin dolar arası fiyat aralığına sahip olacak. (Bu fiyat bilgisi yurt dışı kaynaklarda yer almaktadır. Ülkelerin vergilendirmeleri ve üretim süreçlerine göre değişim gösterebilir.)
  • 300 milin üzerinde sürüş menzili sunacak.
  • Yüzde 10-80 şarj süresi 30 dakika olacak.
  • Diğer motor seçenekleriyle birlikte Solihull’da üretilecek.
  • İlk etapta üçüncü taraf tedarikçi pilleri kullanılacak, sonrasında JLR Ana Firması Somerset Gigafactory’de üretilen paketler kullanılacak.
  • Modelin batarya ve elektrikli tahrik ünitelerinin montajı, Wolverhampton’daki elektrik tahrik üretim merkezinde yapılacak.
  •  Range Rover özelinde olmasa bile, Land Rover Program Direktörü Nick Miller’ın geçmişte FCEV kapsamında yaptığı açıklamalar baz alındığında, FCEV motor seçeneğinin de motor seçeneği alternatiflerinden olması beklenebilir.
  • Range Rover EV için 2024 tarihi paylaşıldı ve globalde bazı ülkelerde ön talep toplanmaya başlandı. Ancak modelin yolllara çıkışı için 2025 ilk çeyrek (resmi açıklama olmamakla birlikte) beklenmesi oldukça olası. Küresel gelişmelere ve marka yaklaşımlarına göre bu tarih daha erken ve geç olabilir.

Bu içerikte, Tamamen Elektrikli Range Rover EV modelini derinlemesine analiz etmeye ve global kaynaklarda yer alan ve marka tarafından yapılan resmi açıklamaları paylaşmaya çalıştık.

Eğer bu modelle ilgileniyor ve satın alım da dahil olmak üzere daha detaylı bilgi almak istiyorsanız, bulunduğunuz ülkenin yetkili satıcıları ve yetkili markalarıyla iletişime geçmenizi öneririz. Land Rover Türkiye Distribütörü Borusan Otomotiv’dir ve Türkiye için Borusan Otomotiv ve yetkili satıcılarıyla iletişime geçebilirsiniz. Bkz. www.landrover.com.tr

Başka bir içerikte görüşmek dileğiyle, sevgilerle. 🙂

 

*Yukarıda ve bu web sitesinde yer alan tüm bilgi ve veriler için ilgili marka ve modellerin resmi sayfaları kaynak alınmış ve veriler, anlık paylaşıldığı şekilde aktarılmıştır. Bu ve benzer içerikler bilgilendirme amaçlı olup detaylı ve kesin bilgilere ulaşmak için daima ilgili marka yetkilileri, resmi web siteleri ve açıklamalarının baz alınması önerilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir