İlklerin BMW’si iX’i Merak Etmiyor Musunuz? Neler Var Neler…

BMW’nin iNEXT konseptinin ilk seri üretim versiyonu olan BMW iX için geçtiğimiz ay global tanıtım yapıldı.

BMW’nin Almanya’daki Dingolfing fabrikasında üretilmesi planlanan model, marka takipçileri ve elektrikli otomobil hayranlarında büyük merak uyandırmaya devam ediyor.

Yeni bir vizyon anlayışıyla karşımıza çıkan model; sürüş keyfi, sürdürebilirlik, çok yönlülük ve lüksün tekrar tanımı ve vaat ettikleriyle oldukça dikkat çekiyor.

İlerleyen yıllarda göreceğimiz BMW’lerin öncüsü olacağı düşünülen iX, 500 beygir güç, 0-100 km’ye 5 saniyenin altında ulaşım ve WLTP kriterlerine göre 600 km’den fazla menzil sunması ve verimli olarak yorumlanan bataryasıyla, ezber bozacak gibi görünüyor.

Hızlı şarj teknolojisiyle, 40 dakika gibi bir sürede bataryanın yüzde 80’inin doldurulabildiği model, aynı zamanda on dakika içinde 120 km’den fazla sürüş menzili sağlamasıyla da ilgiyi üzerine çekiyor.

iX’in 0.25 Cd’lik sürtünme katsayısına sahip olması bile aracın menziline 65 km eklenmesine katkı sunuyor.

SAV (Sport Aktivite Aracı) segmentine yeni bir tanım kazandıran model, akıcı tavan çizgisi ve kaslı dış tasarımla aracı hem günlük kullanım hem de uzun seyahatler için tercih edilebilir kılıyor.

Aracın konumlandırması ve tasarımı da oldukça ilginç detaylara sahip. Uzunluk ve genişlik bakımından X5 , kavisli tavan yapısı ve yükseklik açısından X6 ve tekerlek jantları açısından da X7 ‘yi andıran model, merak uyandırmakta oldukça haklı olunduğunun da adeta kanıtı gibi.

4 Coupe ile birlikte gündem olan, M3 ve M4 ile de oldukça konuşulan geniş böbrek ızgara, bu modelde de bizi yalnız bırakmıyor.

Ayrıca böbrek ızgara, tüm elektronik sürüş asistanlarını barındırmasının yanında, oda sıcaklığında 24 saat içinde küçük çizikleri onarabilmesiyle, kendini iyileştirebilen bir teknoloji sunuyor ve bu da iX’i oldukça farklı bir model yapıyor.

iX’te hoparlörler de fazla görünür değil ve hava kanalları da alışılmışın dışında tasarlanmış durumda. Bu da BMW’de ilk kez bir modelde hoparlörlerin koltuk yapısında entegre edildiğine şahit olmamıza imkan tanıyor.

iX, BMW tarihinde ilklerle anılacak bir elektrikli gibi görünüyor. Koltuklara entegre hoparlörlerin dışında, altıgen şekilli direksiyon da oldukça dikkat çekici.

Yeni nesil BMW işletim sisteminin sunulacağı modelde, 12.3 ve 14.9 inçlik kombine BMW kavisli ekran, sürüş keyfinin de mükemmeliyetine katkı sunuyor.

Standart olarak iki buçuk bölgeli klima kontrolü ile birlikte gelecek modelde, dört bölgeli klima yükseltmesi de mümkün olacak.

Ayrıca iç mekanın daha kolay ısınması için, gösterge paneli, torpido gözü, orta kol dayama, kapı paneli ve direksiyon simidi için verimli yüzey ısıtma seçeneği sunulacak olması, yine ilk kez iX’te göreceğimiz detaylardan biri.

Tek parça ve şeffaf yüzeyle sunulacak olan panoramik cam tavan, çapraz bir destek olmadan iç mekanı kaplayacak ve BMW’lerde kullanılan en büyük cam tavan olacak.

En büyük panoramik cam tavan olmasının yanında, iç mekandaki ferahlık ve ambiyansı geliştiren ve iç mekanı doğrudan güneş ışığından koruyan ve tek düğme ile aktif hale getirilebilen electrochromic gölgeleme özelliği de yine iX’te sunulanlar arasında yer alıyor.

Bu sayede hem mükemmele yakın bir akustik konfor sağlanırken, lamine cam yapıyla ultraviyole ışınlarına karşın da optimum bir koruma sunulmuş oluyor.

Ayrıca ilklerden biri olarak belirtmek gerekirse, otomotiv endüstrisinde iç mekanda gölgelendirme için PLDC ( Polimer Dağılımlı Sıvı Kristal ) teknolojisinin sunulduğu ilk model ve an itibariyle de türünün tek örneği konumunda olan iX , heyecan ve merak duygularını körüklemeye devam ediyor.

Bir diğer önemli konu da müzik sistemi. Standart olarak 12 hoparlör ve 205 watt amplifikatöre sahip Hifi ses sistemiyle sunulacak olan iX için, Harman Kardon Surround Ses Sistemi, yedi bantlı ekolayzır, 665 watt ses gücüyle de başarılı bir ses kalitesi sunuyor.

Bu arada ses sistemi seçenekleri bununla sınırlı değil. Bowers & Wilkins Surround Ses Siteminin en son versiyonu, ilk kez opsiyon olarak tercih edilebilecek.

Dijital ve teknoloji konularında da oldukça vaatkar konumdaki iX, tüm fonksiyonlar aktifken ve tam yükte çalıştığı sırada 30 GB/sn’ye varan veri hızı iletişimi Gigabit Ethernet teknolojisiyle, park alanları, trafik, yol işaretleri ve tehlikeli durumlar hakkında daha fazla veriyi daha hızlı elde edebilecek.

Modelin ilkleri bitmek bilmiyor. iX, ayrıca 5G teknolojisi nin sunulacağı ilk seri üretim premium model olma unvanına da sahip olacak. İlklerin elektriklisi, ilklerin otomobili BMW iX’i merakla, heyecanla ve sabırsızlıkla bekliyoruz.

Yaklaşıyor yaklaşmakta olan. 🙂

Sevgiyle kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir