Mini Electric Heyecanı :) İlk Elektrikli Mini Neler Vaat Ediyor?

Elektrikli modeller her geçen gün artarken, otomobil markaları da bu alana yatırım yapmaya ve yeni modellerle karşımıza çıkmaya devam ediyor. Daha öncesinde geliş tarihini açıkladığımız ilk elektrikli Mini olan Mini Electric’e bir de teknik detaylar üzerinden inceleyelim istedik.

Tabi ilk her ne kadar ilk elektrikli desek bile, bu model markanın ilk elektrikli tecrübesi değil. 2008 yılında MINI E konsept olarak sınırlı sayıda (600 adet) üretildi. Bu model pek fazla bilinmese de bu deneyimin geri bildirimleri sonucu aynı grubun babası olan BMW’nin i3 modeli tasarlandı ve piyasaya çıktı. Bu nedenle markanın elektrikli otomobil konusunda acemi olmadığına da dikkat çekelim. 🙂

Peki elektrikli mini bize neler vaat ediyor?

Otomobil ön aks üzerinde 135 kW elektrikli motor ve net 28,9 (32,6 kWsa brüt) batarya ile bizi karşılıyor. Ayrıca gokart hissini yaşatabilmek anlamında da otomobilde tek ileri şanzıman sunuluyor.

MINI Cooper SE‘nin maksimum hızı 150 km/sa olarak belirtilirken, WLTP döngüsünde 232 km sürüş menzili vaat ediyor. Ayrıca bu menzil NEDC’ye göre 235-270 km aralığı olarak belirtiliyor. Ayrıca 184 beygir çıkış gücüne sahip olan model, 270 mm tork üretiyor ve 0-100 km/sa hızlanması da 7.3 saniye olarak belirtilmekte. Ancak unutmamakta fayda var ki, belirtilen menzil sürüş tarzı, hava, rota ve arazi koşullarına göre değişiklik gösterebilmekte.

 

Ev tipi şarja uygun olan model ayrıca ABD ve Avrupa şarj tiplerine de uygundur. (Tip 1, Tip 2, CCS Combo 1 ve CCS Combo 2)

 

Tip 1 ile, yaklaşık 7,4 kW şarj gücüyle bataryanın yüzde 80’i yaklaşık 4 saatte,

 

Tip 2 ile, 11 kW şarj gücüyle bataryanın yüzde 80’i yaklaşık 2,5 saatte

 

CCS Combo 1 ile, 50 kW şarj ile bataryanın yüzde 80’ini yaklaşık 35 dakikada,

 

CCS Combo 2 ile de, 50 kW şarj ile bataryanın yüzde 80’ini yaklaşık 35 dakikada,

 

şarj edeceğini ve modelin tüm bu şarj tiplerine uygun olduğunu hatırlatmakta fayda var.

 

Şarj kablosu standart donanım olarak sunulurken, 0-100 arası şarj, 230 V akımla ortalama 12 saat sürüyor.

 

Ayrıca 50 kWh DC şarj ile bataryanın 35 dakikada yüzde 80 seviyesine ulaştığı belirtiliyor.

 

İsterseniz biraz da teknik detaylar ve sayılara göz atalım. 🙂

 

Otomobilin uzunluğu 3845 mm, genişliği 1727 mm, yüksekliği 1432 mm, aks aralığı 2495 mm ve bagaj kapasitesi de 211 lt olarak belirtiliyor.

 

Üç kapı olarak sunulan elektrikli modelin, yurt dışında farklı opsiyonlar bulunsa da ülkemizde Classic, Signature ve Iconic donanım paketleriyle sunulacağını da hatırlatalım.

 

Modelin ülkemizde 2020 Mayıs gibi satışa sunulmasının da planladığını hatırlatarak, heyecanla beklediğimizi birkez daha belirtmekte yarar var.

 

Haydi MINI Elektrik, seni bekliyoruz. Yak gel bildiğin ne varsa. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir