Sıkça Sorulan Sorular Serisi… JLR Teknolojileri Nelerdir Ve Nasıl Çalışır?

Sıkça Sorulan Sorular Serisi… JLR Teknolojileri Nelerdir Ve Nasıl Çalışır? 

Acil Durum Şerit İzleme Desteği nedir, Activity Key nedir, Akıllı Sürekli Dört Çeker nedir, Anahtarsız Giriş nedir, Arka Çarpışma Monitörü nedir, Arka Trafik Monitörü nedir, Ayarlanabilir Dinamikler nedir ve Ayarlanabilir Terrain Response Sistemi nedir soruları ve özellikleri, JLR modellerinde gördüğümüz ancak çoğu zaman çalışma kabiliyetlerini net olarak bilmediğimiz özellikler olarak dikkat çekiyor. Bu nedenle ilk olarak “A” harfiyle başlamak üzere, araç teknolojileri ve sürücü asistanı özelliklerine açıklık getirmek istedik. Hazırsanız başlayalım. 🙂 

Selamlar, bu yazımızda JLR Group bünyesinde üretilen modellerde, adlarını sıkça gördüğümüz ancak ne anlama geldiğini bilmediğimiz özelliklere göz atıp, derinliklerine inmeye çalışacağız. O halde ilk olarak Acil Durum Şerit İzleme Desteği başlayalım. 

  • Acil Durum Şerit İzleme Desteği 

Acil Durum Şerit İzleme Desteği özelliği (ELKA) ile birlikte, araç seyir halindeyken, olası şerit dışına çıkma tehlikesi durumunu tespit edilmesi sonrası, düzeltici direksiyon girişleri desteği sağlanır. 

Bu özellik, seyir halindeki aracın yol kenarına, kaldırıma gereğinden fazla yaklaştığını ya da karşı trafik şeridine giriş sağlandığını tespit ederse, bunun düzeltimi için direksiyon girişleri yapar. Acil Durum Şerit İzleme Desteği kapalı olması fark etmeksizin bu aksiyonu alır.  

Acil Durum Şerit İzleme Desteği özelliğinin kapalı olması durumu, aracın kontağı her açıldığında değişir ve otomatik olarak aktif hale gelir. Bu özellikle birlikte, araçtaki kullanıcı, yolcular ve karşı şeritteki araçların da güvenliği arttırılmış olur. 

  • Activity Key 

Activity Key, aracın kilitlenme ve kilidini açma eylemlerini bilinen anahtarın araçta bırakılması veya devre dışı hale getirilmesini sağlayan kaliteli malzeme kullanılan, dayanıklı ve su geçirmez özelliğe sahip bir bilekliktir. 

Activity Key bilekliği, aracın anahtarı aracın içinde bulunduğu süre zarfında aracın kilitleme ve kilidi açma işlemlerini yapmak için kullanılır. Aracı kilitleme işlemi için Activity Key kullanılması sonrası aracın anahtarı devre dışı bırakılır. 

Sonrasında araç kullanıcısı Activity Key‘i ilgili alana hizaladığında aracın kilidi kaldırılır ve araç anahtarı tekrar aktif hale gelir. 

Activity Key anteni, aracın arka tarafında bulunur. Activity Key, pil ya da hareketli parça bulundurmayan dayanıklı bir kompozit kalıp içinde, lastik bir kayışta emniyetli durumda muhafazası sağlanan bir verici kullanır.  

Öyle ki Activity Key, -50 ile +125 derece sıcaklık aralığına, 30 metreye kadar su derinliğinde ve MotoX sürüşü sırasında testlere tabi tutulmuştur.  

Ayrıca 2020 model yılı sonrası Activity Key’lerin, saati gösterme özelliğiyle sunulduğunu da belirtelim. Ayrıca bu özelliğe sahip Activity Key’lerde, aracın standart anahtarı evde bırakılarak tek başına kullanım imkanı da bulunuyor.   

  • Akıllı Sürekli Dört Çeker 

JLR modellerinde görmeye alışkın olduğumuz AWD sisteminin akıllı sürekli dört çeker sistemi olarak uygulandığı bu teknolojide, araç hareket halindeyken kullanım yani sürüş koşulları dahilinde aracın ön ve arka tekerlekler arasındaki torkun dağıtımını sağlayarak kabiliyeti ve yakıt verimliliğini arttırmayı amaçlar. 

Bu teknolojiyle birlikte, Terrain Response programı aktif hale getirildiği takdirde, ortam sıcaklığı 3 santigrat veya daha düşük seviyedeyse aracın kalkış yapması durumunda maksimum çekiş için ön aksın bağlı kalması sağlanır. 

Akıllı sürekli dört çeker teknolojisi sayesinde, zorlu koşullarda aracın performans ve kabiliyeti dengeli bir şekilde sürüş ve yakıt verimliliği sağlanması amaçlanır. 

  • Anahtarsız Giriş 

Adından da anlaşıldığı üzere anahtarsız giriş teknolojisi, araç kullanıcılarının araç kumandasındaki düğmeye basması ve kapıları anahtarla açma zorunluluğunu ortadan kaldıran bir özelliktir. Bu özellikle birlikte, anahtarı çantanızda, cebinizde aramaktan ya da kilidi açayım derdinden kurtulmuş oluyoruz. 

Bu özellikle birlikte, akıllı anahtar kapı kolunun iki metre, bagaj kapağı düğmesinin de bir metre yakınında bulunduğunuzda aracın açılması sağlanır. 

Kapı kolunun iç yüzeyinde bulunan anahtarsız sensör, ayrıca kolun dış bölümünde yer allan küçük bir düğme olarak ta görülebilir. 

Araç kullanıcıları dilerse, aracı kilitlemek için kapı kolunun dış kısmındaki dokunmatik bölge ya da düğmeyi kullanabilir. 

Ancak belirtilmesi gereken önemli bir konu daha var. Bu özellik bazı modellerde değişiklik gösterebilir. Örneğin, Jaguar F Type modelinde, araç kullanıcısının kapıyı kilitlemek için kapı kolunu geriye doğru itmesi gerekir. 

Son yıllarda çoğu modelde gördüğümüz ve günlük hayatımızda da ihtiyaç statüsüne gelebilen bu özellikle birlikte, anahtar aramak, anahtardan düğmeye basmaya gerek kalmadan aracın kapı kilidi açılabilir. 

  • Arka Çarpışma Monitörü 

Araçta bir radar özelliği olarak bulunan arka çarpışma monitörü ve yolcu koruması yardımı , aracın ön ve arka bölümünde söz konusu olabilecek olası çarpışma risklerinin tespiti için kullanılan radarlarla birlikte, olası durumlarda bir uyarı verir ve çarpışma ihtimaline karşın kabini hazırlanmasını hedefler. 

Peki bu özellik nasıl çalışır? Arka Çarpışma Monitörü, karşı taraftan gelen araçları izler ve tehlike algılar. Eğer olası tehlike, 1.4 saniye içerisinde çarpışmaya yol açacaksa, dörtlü flaşörleri yakar. Potansiyel tehlikenin sürmesi durumunda da 1.2 saniye içinde Yolcu Koruması Yardımı özelliğini başlatır.  

Bu doğrultuda da kabinin potansiyel çarpışmaya hazırlanması sağlanır. Peki nedir Yolcu Koruması Yardımı? 

Yolcu Koruması Yardımı aktif hale geldiğinde;  

  • Camlar kapatılır, 
  • Kayar panoramik cam tavan kapatılır (Sadece potansiyel ön taraftan çarpışma risklerine karşı), 
  • Emniyet kemerlerine ön gerilim uygulanır, 
  • Baş dayanağı ileriye doğru hareket ettirilir, 
  • Koltuğun eğimi ayarlanır (tüm özellikler aracın donanımına bağlı olarak uygulanır) 

Bu özellik aktif hale geldiğinde araç sürücüsü, göstergeler üzerinden bilgilendirilir. 

Tespit edilen potansiyel tehdit ortadan kalktığında; 

  • Cam kapalı kalır, 
  • Kayar panoramik cam tavan kapalı kalır, 
  • Koltuk yastığı ve baş dayanağı eski konumunda döner, 
  • Emniyet kemeri gerilimi azalır. 

Arka çarpışma monitörü özelliği ile birlikte, sürüş ve güvenlik donanımlarını da düşündüğümüzde, araçtaki kişiler daha güvende hisseder ve potansiyel tehditlere karşı daha erken önlem alma olasılığı artar. 

  • Arka Trafik Monitörü 

Arka Trafik Monitörü özelliği, aracın geri geri çıkarken ya da çıkış yapmayı planladığı esnada, aracın iki tarafından da hareket halinde olan araçlar ile yayalar, ayrıca olası tüm tehlikeler için araç sürücüsünü sesli ve görsel olarak uyararak olası kazaları önleyen bir sürücü desteği özelliği olarak sunulur. 

Arka Trafik Monitörü özelliği, araç 6 km/s daha düşük süratle geri yönde hareket halindeyken arka kameraya ek olarak radar sensörlerini kullanarak 55 km/s sürate kadar hareket halindeki otomobil, kamyon ve otobüs gibi araç ve engelleri tespit eder. Araç sürücüsünü uyarmak için dokunmatik ekranda tehlikenin geldiği yönde uyarı çıkar ve bununla birlikte sesli olarak ta uyarılır. 

Bu özellikle birlikte araç sürücüsü, aracıyla geri yönde çıkış yapmak istediğinde potansiyel tehditlere karşı uyarılır ve güvende olması desteklenir. 

  • Ayarlanabilir Dinamikler 

Ayarlanabilir Dinamikler, araç sürücüsünün kişisel tercih ve araçtan beklentileri doğrultusunda;  

  • Direksiyon hızı, 
  • Gaz kelebeği algoritması, 
  • Vites değiştirme noktaları,  
  • Amortisör ayarları, (Adaptive Dynamics mevcutsa) 

gibi ayarları ve tepkilerini isteği doğrultusunda ayarlayabilmesine olanak sunar. 

Bu özellikler, daha sportif bir sürüş kimliğine sahip olmak adına, belirli yazılım ayarlarının aktif olmasını mümkün kılan Dinamik Mod aktif olduğunda sağlanır. Bu özellikler, kullanıcının tercihi sonrası ayarların “Dinamik” ya da “Normal” olmasını istediği özellikleri seçmesine imkan tanır. Bu tercihler aracın dokunmatik ekranı aracılığıyla yapılabilir. 

  • Ayarlanabilir Terrain Response Sistemi 

Ayarlanabilir Terrain Response Sistemi, araç kullanıcısının zorlu ve dikkatli sürüş gerektiren hassas arazi şartlarına entegre bir sürüş için araçta özel ayarlar yapılabilmesine imkan sunar. 

Ayarlanabilir Terrain Response Sistemi özelliği kapsamında, sürücüler dikkat ve hassasiyet gerektiren arazi koşulları için Pivi Pro dokunmatik ekran aracılığıyla ayarları yapılandırma olanağı sağlar. 

Gaz kelebeği, difransiyeller, vites kutusu tepkisi, direksiyon ve çekiş kontrolü için üç ayar imkanı mevcuttur. Bu ayarlar doğrultusunda, deneyim sahibi olan ve deneyimi fazla olmayan sürücüler, kendilerine ve hassas arazi koşullarına uygun olarak dört farklı profilde ayarları kaydedebilirler. 

Bu özellikle birlikte araç sürücüleri, sürüş tarzı ve arazi koşullarına göre kişiselleştirme yapabilir ve özel bir deneyimle sürüş imkanına sahip olur. 

JLR Group tarafında merak edilen ve pek detaylı açıklaması bulunmayan bazı konuları detaylı açıklamaya çalıştık.

Bu ve benzeri konularda tüm dilek, öneri, memnuniyetsizlik, tebrik ve geri bildirimleriniz için canturkdemirci@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. 

Başka bir içerikte tekrar görüşmek dileğiyle, sevgiyle kalın. ? 

 

Not: Bu ve sitede yer alan tüm içerikler, ilgili marka, model ve kurumun resmi web sitesi ve resmi duyuruları baz alınarak hazırlanmıştır. Bu içeriğin kaynağı Land Rover Türkiye ve Jaguar Türkiye Resmi Sayfalarıdır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir